Elmúlt 40 és még nem volt házas?

nomarriage_1.jpg

 

Minden generációnak megvan a bűvös száma. Régebben a 30 volt az. Nagyanyáink idejében, ha egy lány 30 éves koráig nem ment férjhez, akkor már furcsán néztek rá, különcnek számított.

Később ez a szám kitolódott 35-re, manapság pedig a 40-es nők, férfiak azok, akik, ha még egyszer sem voltak házasok, szinte csodabogárnak számítanak.

Mert 40 éves kora előtt a többség legalább egyszer megházasodik. Aztán később kiderül, hogy ez jó döntés volt-e, vagy azt gondoljuk, bár ne ugrottunk volna bele.

Legtöbben megtesszük.

De mi történik, ha valaki a negyedik X-en túl még nem jutott el az oltárig?  

Az emberek csodálkoznak, elméleteket gyártanak. Mert ilyen a társadalom. Van a nagy átlag, és aki kilóg, az furcsa, más, vele biztosan nem stimmel valami.

„Ennyi idő alatt sem volt képes elkötelezni magát?” „40 éves elmúlt és még sosem volt házas? Na, ott valami nincs rendben!”

Igen, aki ebben a korban még nem tud maga mögött egy esküvőt, az nem átlagos. Más, mint a többség.

De biztos, hogy ez azonnal negatív dolog? Biztos, hogy ő egy rossz partner?

Nem feltétlenül.

Több oka is lehet annak, ha valaki csak később, vagy netán sosem jut el a házasságig:

  1. Akik számára a legfontosabb a karrier.

Amikor az első helyen a munka, a karrierépítés áll, sokan minden mást ez alá rendelnek.  A párkapcsolatokat is. Mert mindkettőbe 100%-ot beleadni nehéz dolog. Ezért születik meg a döntés, vagy alakul úgy az életük, hogy a házasság és családalapítás kérdése csak később kerül terítékre.

karrier_1.jpg

  1. A szégyenlős, zárkózott típusok.

Számukra több időre van szükség, hogy megtalálják életük párját.  A szándék megvan bennük, de nehezebben ismerkednek.  Ha azonban rátalálnak a lelki társukra, általában együtt is maradnak vele.

40eves.jpg

  1. A későn érő típus.

Van, akiknél hosszabb időre van szükség, hogy elég érettek legyenek egy nagy döntés meghozatalához.  A házasság egy komoly döntés, náluk az elköteleződés iránti vágy csak később jelentkezik.

kesonero.jpg

  1. Akik elvből nem házasodnak.

Akik szerint „nincs szükség a papírra”. Sokan élnek több éves, komoly párkapcsolatban, egy vagy több gyerekük is van, mégsem érzik szükségét, hogy hivatalosan is összekössék az életüket párjukkal.

nem.jpg

  1. Akik félnek a házasságtól.

Sok olyan ember van, aki tartós kapcsolatban él, valahol talán még szeretne is házasodni, de valamiért legbelül félelmet érez, ha szóba kerül az esküvő. Fél, hogy elveszíti a szabadságát, vagy fél, hogy nem a legmegfelelőbb személyt találta meg.

 runaway-bride.jpg

Ez csak néhány példa, hogyan lehetséges az, hogy 40 felett valaki még sosem volt házas. Mint látható, egyik sem komoly probléma.

Igen, megvan az oka, de ne gondoljunk mindjárt a legrosszabbra.

Valóban léteznek olyanok, akiknél „valami nem stimmel”, de az igazi probléma inkább az, hogy társadalmi normáktól e módon eltérő emberek megítélése helyett sokan nem kérdezik meg önmaguktól:  „Megítélhetek-e valakit anélkül, hogy ismerném az ő sztoriját? „

Címkék: párkapcsolat