Negyven lettem

2018.júl.28.
Írta: IldikóMila 14 komment

Szakítás után barátok? Biztosan jó az mindenkinek?

Egyszer egy indiai hercegnő az édesapjától kapott gyűrűvel felkeresett egy hindu bölcset.
Azt kérte tőle, hogy véssen a gyűrűbe olyan bölcsességet, mely a szomorú napokban vigasztalja, a nehéz helyzetekben bátorítja, a boldog időszakokban pedig óvatosságra inti.
A bölcs pár nap múlva visszaadta a gyűrűt.
Egyetlen szót vésett bele:

 ELMÚLIK"

Fenti sorokba a szokásos, napi közösségi oldal böngészésem közben ütköztem bele. 

Nem egy ritka esemény, azon az oldalon naponta tucatjával jönnek szembe az ehhez hasonló bölcsességek, életviteli tanácsok, önbizalom növelő "törvények" és egyebek. Ahányszor csak belépek, mindig valaki megoszt valami pár mondatos, "világmegváltó" okosságot. Némelyik valóban sok igazságot rejt, akad, ami vicces, és van, ami nekem inkább butaságnak tűnik. Elolvasom, görgetek tovább.

De ez a pár mondat valamiért még napok múltán is ott motoszkált a fejemben. Akárhonnan is nézem, van benne valami. Tény, hogy semmi sem állandó, az is igaz, hogy az idő mindent meggyógyít. Nem tudok belekötni.

Vagy mégis?

Ott van például a szerelmi bánat. Az érzés, ami mindannyiunk életében előbb-utóbb megjelenik. Amiről akkor, mikor veled történik tényleg azt hiszed, hogy sosem múlik el. A szörnyű, mély fájdalom, hiányérzet, a nem szűnő üresség. A földi Pokol.

board-1820678_640.jpg

Legtöbben elég fiatalon átesünk ezen, szenvedünk, kínlódunk, de túléljük. Mert az élet megy tovább, a család, a barátok megmaradnak, az élet pörög, ha akarjuk, ha nem, az események magukkal sodornak. 

Aztán egyszer csak vége. Már nincs szomorúság, nincs sötétség. Újra szép az élet, jók a bulik, van min nevetni és a jövő újra izgalmasnak, kihívásokkal telinek tűnik.

Fiatalon ez mindig így van! Fájdalmas, de elmúlik. Még ha te úgy érzed is, hogy a te eseted más, a te bánatod marad örökre, akkor is. Ez biztos! A tízes- húszas éveinkben biztos.

De mi van akkor, ha ezt a szörnyűséget későbbre is tartogatja a sors? Úgy 30 utánra. Amikor több éves együttélés vagy házasság után jön el a szakítás? Akkor is elmúlik, vagy van olyan ember, aki képtelen feldolgozni az elválást? Van, aki képes hosszú évekig reménykedni és csak egy valakire várni?

Sajnos, igen!

Az én környezetemben két ilyen ember is van. 

A nő, aki előre megmondja, hogy ne strapáld magad, sosem fog szeretni!

rope-2322853_640.jpg

Ő valaha egy optimista, vidám lány volt. Gyerekkorom óta a barátnőm. 

A története különös. Sok mindent tudunk egymásról, évek óta látom, hallom és próbálom felfogni, megérteni mi zajlik a lelkében. Sok barátja, ismerőse, beleértve magamat is, több éven át próbált segíteni neki, de senkinek sem sikerült a legapróbb változást sem elérni.

Sok évvel ezelőtt ért véget a több, mint tíz évig tartó kapcsolata. A pasi elhagyta. 

Az első szörnyű éve után, valamelyest talpra állt. De azt, hogy ők valaha még újra egy párt alkossanak sosem adta fel.

Éli az életét, sőt az elmúlt években hosszabb-rövidebb ideig tartó kapcsolatokba is belement. Azonban minden egyes pasinak már a legelején elmondja, hogy ő még mindig az exébe szerelmes. És ez nem is lesz soha másként, nem tudna másba beleszeretni. Sajnos, de érthető módon, ezek a férfiak azt gondolják, hogy majd ők ezen változtatni fognak. A tényt elfogadják, majd beleadják a szívüket, lelküket a kapcsolatba. Amiből később lerombolt önbizalommal, megtépázott lelkivilággal, vesztesként távoznak.

A nő szomorúan tudomásul veszi a kapcsolat végét, de mit tehetne? A régi szerelme, a régi párja, a régi élete volt az igazi. Ő csak akkor lesz boldog, ha azokat visszakapja. És vár. De az nem jön már vissza. A férfi már tovább lépett. Részéről lehetetlen.

Aztán elkezdődik egy újabb kapcsolat, jön egy másik férfi, aztán más valaki, és végül mindig a fájdalmas szakítások. A pasik szenvednek, a nő reménykedik. Az exével való újrakezdésben. Már 15 éve.

A férfi, aki remete életet él

guy-2617866_640.jpg

Az ő élete sem egyszerűbb.

Annyira részletesen nem ismerem a történetét, mint az előzőt, de eleget tudok ahhoz, hogy az gondoljam: ez is egy szomorú sors.

Egy jóképű, sportos, jó humorú, okos és kedves férfiről van szó. Már évek óta szingliként él. Aki nem ismeri, egészen mást gondolna róla, mint ami az igazság.

Egy kívülálló azt hinné, a pasi talán fél az elköteleződéstől, azért van egyedül. Valószínűleg nem is akar komoly kapcsolatot. Nyilván több nő is van az életében, biztosan élvezi a csajozást. Ilyen is van. Férfiak, akik annyi skalpot igyekeznek begyűjteni, amennyit csak lehet. Ők ritkán lesznek szerelmesek, mert egy nő túl kevés nekik egy életre.

A valóság nagyon meglepő: az ő életében ugyanis kizárólag egyetlen nőnek van helye.

Illetve neki is csak lenne, ha nem váltak volna el már több éve. 

A volt párja.

Még egy ember, aki nem tudja elengedni a múltat. Egy meggyötört lélek, aki reménykedik, hogy egyszer visszakapja valamikori társát. Aki nem tud olyan életet elképzelni, amelyben ők nem tartoznak össze. Csak vár. Évek óta vár. Ő nem ad esélyt sem egy másik kapcsolatnak. 

Éli a mindennapjait, dolgozik, vannak barátai, szórakozni is jár, látszólag tartalmas életet él. Mégis minden este egyedül fekszik és minden reggel egyedül kel fel. És ez így is marad. Ő csak vár.  Amíg azt az egyetlen nőt vissza nem kapja.

Ők nem élnek, csak léteznek

window-view-1081788_640.jpg

Fenti történetek szereplői mindketten igyekeznek az életüket megtölteni tartalommal, barátaik vannak, programjaik. A szó szoros értelmében ugyan nem zárják be magukat, mégis úgy érzem, valamilyen szinten egy börtönben él mindkettőjük.

Mert az idő múlik. 

Szerelmi bánat, szakítás, válás után egy ideig még szinte mindenki reménykedik. Hátha...talán még van esély.

Aztán általában belátják, hogy ami nem megy, azt nem kell mindenáron erőltetni. Tovább lépnek. Mert szeretik önmagunkat annyira, hogy azt mondják: nekem is csak egy életem van. Nem áldozhatom fel magam, nem függhet a boldogságom attól, hogy valakinek kellek-e. És ha kellek még neki, vajon mikor jön vissza hozzám?

Mint írtam: általában.

De ebben a két esetben ez nem így történt. Ők nem jutottak el addig, hogy belássák, hogy a várakozásra sok-sok évet áldoztak már fel az életükből.

Hogyan történhetett ez meg?

Véleményem szerint a legnagyobb szerepe itt a volt kedveseknek van. Nekik kéne látniuk, hogy cselekedeteiknek mekkora súlya van!

Mert sajnos mindkét esetben jelen van a velük ápolt "jó kapcsolat". 

Jó barátok vagyunk! - mondják

Az együttélés tehát nem megy. Legyünk hát barátok!

Ami valójában valami egészen más.

Sajnálat.  Vagy "tűzben tartás".  Ki tudja? Talán visszatér mégis, ha más nem lesz.

Vagy csak egyszerűen önzés. Mert jó az a tudat, ha valakire akár évekig várnak. Valaki van, akinek senki más nem kell.

A volt barátok, feleségek, barátnők, férjek vajon tudják, hogy ezzel a "barátsággal" épp egy másik ember életét teszik tönkre?

Ha tudod, hogy évek óta rád vár, akkor miért nem döntesz?  Ha kell még neked, akkor ne várasd!

DE, ha nem tudod, vagy nem akarod már vele soha többé újra kezdeni, akkor ne legyél a barátja!

Engedd el!

Bármennyire is sajnálod, szakíts meg vele minden kapcsolatot. Vagy ha ez nem lehetséges, akkor legalább csökkentsd le annyira a kommunikációt, amennyire csak lehet!

Mert ő képtelen lesz rá. Mert amíg a legkisebb esélyt látja az újrakezdésre, addig reménykedik.

Igen, igaz, hogy minden elmúlik...

Elmúlik, de csak ha hagyják!

 

 

 

 

 

 

Képek: Pixabay

Címkék: párkapcsolat

40 múltál? Nem jelent semmit. Most a 40 az új 30!

Több embertől is hallottam mostanában, sőt még a kedvenc reggeli rádióműsoromban is szóba került a 40. születésnap dilemmája. A misztikus, lehangoló, szörnyűséges dátum. Avagy a fordulópont, a „B oldal kezdete”, az önmagunkkal való elszámolás kora.

Van, akit már maga a tény elszomorít: „40 lettem…Most már az öregedés kezdődik?”

Van, akit elgondolkodtat ez a szám: Mihez kezdjen? Család, egzisztencia, karrier rendben. Most a régi álmok megvalósítása kezdődjön? Vagy dőljön hátra és egyszerűen csak élvezze munkája gyümölcsét?

Tovább
Címkék: példák

Egészséges vagy? A talpad elárulja!

40lettemblog1.jpg

 

Természetes, hogy amikor egészségesnek érezzük magunkat nem megyünk orvoshoz. Miért tennénk? Hiszen nincs semmi panaszunk. Tesszük a dolgunkat, rohanunk, dolgozunk, étkezünk, alszunk, stresszelünk. Testünk pedig kiszolgál minket. A kevesebb pihenés, a nem megfelelő táplálkozás, az idegeskedés, mind olyan dolgok, melyekről tudjuk, hogy ártalmasak az egészségre, ám amíg nincs baj, addig ritkán változtatunk.

Testünk sokáig és sok mindent képes elviselni, feldolgozni, helyreállítani. A szervi megbetegedésekről pedig olvashatjuk, hogy nem egyik napról a másikra alakulnak ki. Hosszabb folyamat eredményei, melyeket nem minden esetben előz meg jelzésértékű tünet. Némely baj szép lassan, csendben jön.

Pedig milyen jó lenne tudni, hogy mire kellene jobban odafigyelni! A gyomor fog besokallni a rossz táplálkozástól? Vagy a máj bírja nehezen a sok lebontandó káros anyagot?

Még bármilyen betegség kialakulása előtt kideríthető-e, hogy valamelyik szervünk kezd „fáradni”? Pusztán a test jeleiből, anélkül, hogy komplett orvosi kivizsgálásra mennénk?

Egy érdekes témára bukkantam, miszerint a talp reflex zónái épp ilyen árulkodó jelekkel szolgálhatnak.

Tovább

Kapcsolat elvált férfival? 10 dolog, amit jó, ha tudsz!

hetvegi_apuka_negyvenlettem.jpg

 

A nemrég megismert pasi szinte tökéletes. Tudod, hogy te is nagyon tetszel neki, úgy tűnik, komoly szándékai vannak veled a jövőt illetően. Vonzónak találod, remek társaság, kedves is, mégsem vagy biztos benne, hogy jó ötlet lenne a kapcsolat elmélyítése. A férfi ugyanis elvált és gyereke is van. Szinte már látod magad előtt, hogy vele együtt belép majd az életedbe egy exfeleség és egy gyerek is. Az az érzésed, hogy ez egy igazi „bonyolult kapcsolat” lenne.

Ismerős helyzet?

Tovább
Címkék: párkapcsolat

Miért akarnak a középkorú férfiak fiatal nőket maguk mellé?

idos_ferfi_fiatal_no.jpg

 

Sokan álmodoznak az ideális társról. Akinél minden stimmel, aki úgy tökéletes, ahogy van.

40 éves kor felett sok férfi számára az a bizonyos tökéletes társ csakis mutatós, csinos nő lehet. Ez érthető is. Ki ne álmodozna egy dekoratív partnerről? Legyen kedves, vidám, szexi!

A lényeg azonban nem csak ennyi! A hölgy legyen nagyjából 15-20 évvel fiatalabb!

Tovább
Címkék: párkapcsolat

40 felett is csinosan

Vajon egy nő életében hányszor mondja ki azt a kérdést, hogy „Mit vegyek fel?”

Valamivel talán kevesebbszer, mint ahányszor azt gondolja, hogy „Nincs egy normális rongyom sem!”

Pedig a férfiak szerint a nők folyton vásárolnak. Akkor is, ha a párjuk utoljára egy éve vett magának egy nadrágot vagy egy pulcsit. Mert minek egy nőnek annyi pulóver, nadrág, táska meg cipő? A férfiak általában kevesebb példánnyal is beérik, és nem igazán okoz nekik fejfájást reggelente a megfelelő szett összeállítása.

Tovább
Címkék: divat