Negyven lettem

2017.máj.16.
Írta: Ildikó40 3 komment

40 múltál? Nem jelent semmit. Most a 40 az új 30!

Több embertől is hallottam mostanában, sőt még a kedvenc reggeli rádióműsoromban is szóba került a 40. születésnap dilemmája. A misztikus, lehangoló, szörnyűséges dátum. Avagy a fordulópont, a „B oldal kezdete”, az önmagunkkal való elszámolás kora.

Van, akit már maga a tény elszomorít: „40 lettem…Most már az öregedés kezdődik?”

Van, akit elgondolkodtat ez a szám: Mihez kezdjen? Család, egzisztencia, karrier rendben. Most a régi álmok megvalósítása kezdődjön? Vagy dőljön hátra és egyszerűen csak élvezze munkája gyümölcsét?

Sokan kezdenek új dolgokba, néhányan egészen átformálják az életüket, olyan dolgokba vágnak, ami azelőtt elképzelhetetlen volt számukra.

És ott vannak azok az emberek, akiket ez a szám, és a tény, hogy betöltötték a negyvenet, nem különösebben érdekel. Akik előtte is megtalálták azt, ami számukra fontos, amitől teljes az életük, és ez most sincs másképp. Nem gondolják túl a dolgot. Elégedettek. 40 ide, vagy oda.

Őket hívom  „Jó példák”-nak.

40lettem_blog5_2.jpg

Semmi különöset nem tesznek, egyszerűen jól érzik magukat. Nekik a kor tényleg csak egy szám!

Őket mutatom be poszt sorozatomban, mert számomra ők azt üzenik, hogy a mai 40 tényleg az új 30! A mai negyvenesek fiatalosak, életvidámak és elégedettek. Csak hozzáállás kérdése az egész.

Első szereplőm Zsolt, aki több szempontból sem a „tipikus” (legalábbis a régebbi, szterotipia szerinti) negyvenesek életét éli. Több évig dolgozott egy budapesti szállodában, majd tavaly nyáron, hirtelen ötlettől vezérelve feleségével és kislányával kiköltözött Angliába.

40lettemblog1_1.jpg

Az ott kialakított életmódjába, napi rutinjába azonban egy dolgot mielőbb igyekezett beilleszteni: az edzést. A sport, a testépítés szinte megszakítás nélkül, tizenéves kora óta része az életének.

Pár éve megtalálta benne azt az irányt, amely leginkább közel áll hozzá. Fekvenyomó versenyeken indul, melynek legutóbbi állomása, a Magyar Professzionális Erőemelő Kupa, Egerben került megrendezésre.

Hazautazott és nevezett.

Elkísértük, megnéztük, drukkoltunk és nagyon élveztük! A versenyen nők, férfiak, fiatalabbak és idősebbek is nagy számban indultak.

Miért pont a fekvenyomás lett a te sportod?

  • Régóta járok már edzőterembe és mindig is ez a rész volt a kedvencem. Edzőtársaim hívták fel rá a figyelmemet, hogy vannak ilyen versenyek. Miért nem indulok az egyiken? Gondoltam, miért is ne? Beneveztem egy házi versenyre. És megnyertem.

 

40lettemblog2_1.jpg

Szép eredmény elsőre! Milyen volt a folytatás?

  • Az utóbbi két évben 5 versenyen indultam, ebből négyszer lettem aranyérmes, ezekből kétszer abszolút kategóriában is 3. helyen végeztem. Ez azt jelenti, hogy a korcsoportomban az összes induló közül – tehát nem csak a saját súlycsoportomban- lettem a harmadik legjobb.

 Milyen gyakran edzel? Egy ilyen megmérettetéshez gondolom, formában kell lenni folyamatosan.

  • Igen, nagyon fontos a jó kondíció, hetente legalább ötször, néha hatszor is edzek. De nem csak a verseny miatt persze. Ez egy életforma. A kihagyás valóban sokat számít, a kiköltözéskor sajnos ez elkerülhetetlen volt nálam. Ezt a kihagyást most éreztem ezen a versenyen. Nem a csúcsformámat hoztam, ezért a 4. hely.

40lettemblog3_1.jpg

Ez sem rossz teljesítmény! Mit szól hozzá a családod?

  • A feleségem és a kislányom (aki már nem is olyan kicsi, hiszen 13 éves), büszkék rám és támogatnak. Kiköltözés után ők előbb hozták fel a témát, hogy menjünk edző termet keresni, mint én. A nővérem és a húgom pedig rendszeresen jönnek a versenyeimre és párjaikkal együtt drukkolnak nekem.

Bizonyos kor után a szervezet másképp reagál már, mint fiatalabb korban. Például nehezebben regenerálódik. Igaz? Ez mennyiben számít a felkészülésben?

  • Igen, ez valóban így van. Azonban a versenyeken nem csak súly-, hanem korcsoportok is vannak. Egy korcsoporton belül pedig mindenkinek ugyanúgy kell számolnia ezekkel a kis „nehézségekkel” :)

40lettemblog4_2.jpg

Meddig lehet ezt a sportot csinálni? Van korhatár? Akár versenyeken, akár önmagad által felállított?

  • Ezt mindenki addig csinálja, amíg jól esik neki. Ez szó szerint értendő! Egy esetleges sérülés miatt van, hogy valaki befejezni kényszerül, de itt Egerben is láthattatok több olyan indulót, aki 50, 60 sőt 70 feletti korosztály. Amíg élvezi az ember, addig csinálja.

 

 

És valóban!

Tényleg láttam versenyzőket minden korosztályból, akik éppen úgy készültek, melegítettek és hibátlanul teljesítették is kitűzött célt. Az 50 év körüli korosztályban is többen fantasztikus teljesítményt produkáltak. De olyan induló is sikerrel szerepelt, aki 60-70 év körüli lehetett.

És ők készülnek rá, folyamatosan edzenek a versenyek között, formában tartják magukat.

Mert így is lehet élni!

40, 50 vagy akár 60 felett is.

 

Szóval drága, kesergő negyvenes kortársaim: nem az a lényeg, hogy mennyi az a szám! Hanem az, hogy milyen felfogással éljük az életet!

Vegyünk róluk példát. Sokan vannak.

Legközelebb pedig egy hölgyről írok, aki szintén egy jó ellenpélda arra, hogy a 40 felettiek „öregek”, „bánatosak” és nem tudnak jól kinézni.

 

 

 

Címkék: példák

Egészséges vagy? A talpad elárulja!

40lettemblog1.jpg

 

Természetes, hogy amikor egészségesnek érezzük magunkat nem megyünk orvoshoz. Miért tennénk? Hiszen nincs semmi panaszunk. Tesszük a dolgunkat, rohanunk, dolgozunk, étkezünk, alszunk, stresszelünk. Testünk pedig kiszolgál minket. A kevesebb pihenés, a nem megfelelő táplálkozás, az idegeskedés, mind olyan dolgok, melyekről tudjuk, hogy ártalmasak az egészségre, ám amíg nincs baj, addig ritkán változtatunk.

Testünk sokáig és sok mindent képes elviselni, feldolgozni, helyreállítani. A szervi megbetegedésekről pedig olvashatjuk, hogy nem egyik napról a másikra alakulnak ki. Hosszabb folyamat eredményei, melyeket nem minden esetben előz meg jelzésértékű tünet. Némely baj szép lassan, csendben jön.

Pedig milyen jó lenne tudni, hogy mire kellene jobban odafigyelni! A gyomor fog besokallni a rossz táplálkozástól? Vagy a máj bírja nehezen a sok lebontandó káros anyagot?

Még bármilyen betegség kialakulása előtt kideríthető-e, hogy valamelyik szervünk kezd „fáradni”? Pusztán a test jeleiből, anélkül, hogy komplett orvosi kivizsgálásra mennénk?

Egy érdekes témára bukkantam, miszerint a talp reflex zónái épp ilyen árulkodó jelekkel szolgálhatnak.

Tovább

Fogyni 40 felett? Hogyan?

negyvenlettemblog21.jpeg

Végre elérkezett, már látjuk, érezzük a tél végét! Itt a tavasz, s vele a napsütés, madárcsicsergés, jókedv.  Csodás évszak ez, energikusabbnak, vidámabbnak érezhetjük magunkat, lekerülnek a nagykabátok, örömmel vesszük elő a „jó idős” holmikat.

Megesik azonban, hogy ilyenkor némi üröm vegyül az örömbe: a tavaszi ruhák, nadrágok mintha összementek volna!  Lehangoló megállapítás: igen, a téli hónapok alatt bizony felszaladt pár kiló.

40 felett sajnos egyre gyorsabb a hízás. Több szakértő szerint leadni viszont egyre nehezebb.

Előkerül a fogyókúra, diéta, egészséges életmód kérdése is. Negyvenes, és harmincas éveik végén járó barátnőim kezdenek különféle kúrákba, futni, vagy edzőterembe járnak.

És van, aki épp csak az elhatározásig jutott.

De hogyan kezdjen bele? És legfőképpen: mibe? Melyik módszer az, ami neki való, amely az általa várt eredménnyel kecsegtet?

Tovább

Gálaruha mizéria: Medveczky Ilona nyerő és kész!

Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy aki legalább egy cikket látott, olvasott az idei Story-gáláról, annak egészen biztosan megakadt a szeme Medveczky Ilona különleges ruháján.  Ha érdekli az olvasót a gála, ha nem, az tény, hogy belépője a bál legvitatottabb témája lett.

Ha még lenne valaki, aki nem látta: a Borsonline cikkét itt találva bepótolhatja.

De miért is olyan megosztó ez a nem mindennapi öltözék?

Tovább
Címkék: divat

Féltékeny emberek?

negyvenlettem_feltekenyseg.jpg

 

Előző posztomban azt a kérdést boncolgattam, hogy milyen lehet az ideális nő, mire vágynak a férfiak a kapcsolataikban?

Az írás egyik pontja szerint jó, ha a hölgyek bizonyos mértékben féltékenyek párjukra, ezzel éreztetik a férfival, hogy fontos számukra, nem szeretnék elveszíteni, azaz féltik a kapcsolatot. Felmerült a kérdés, hogy valóban szükség van-e rá, és milyen mértékű, ami még úgymond „kedves, féltő”, amely még a kapcsolat hasznára válik, nem pedig a pusztulása irányába viszi azt.

Tovább
Címkék: életmód

Kapcsolat elvált férfival? 10 dolog, amit jó, ha tudsz!

hetvegi_apuka_negyvenlettem.jpg

 

A nemrég megismert pasi szinte tökéletes. Tudod, hogy te is nagyon tetszel neki, úgy tűnik, komoly szándékai vannak veled a jövőt illetően. Vonzónak találod, remek társaság, kedves is, mégsem vagy biztos benne, hogy jó ötlet lenne a kapcsolat elmélyítése. A férfi ugyanis elvált és gyereke is van. Szinte már látod magad előtt, hogy vele együtt belép majd az életedbe egy exfeleség és egy gyerek is. Az az érzésed, hogy ez egy igazi „bonyolult kapcsolat” lenne.

Ismerős helyzet?

Tovább
Címkék: párkapcsolat

Miért akarnak a középkorú férfiak fiatal nőket maguk mellé?

idos_ferfi_fiatal_no.jpg

 

Sokan álmodoznak az ideális társról. Akinél minden stimmel, aki úgy tökéletes, ahogy van.

40 éves kor felett sok férfi számára az a bizonyos tökéletes társ csakis mutatós, csinos nő lehet. Ez érthető is. Ki ne álmodozna egy dekoratív partnerről? Legyen kedves, vidám, szexi!

A lényeg azonban nem csak ennyi! A hölgy legyen nagyjából 15-20 évvel fiatalabb!

Tovább
Címkék: párkapcsolat